Ikke reis fra tenåringen alene hjemme i påsken

Mange ser frem til hytteliv og feriedager i påsken, men kanskje ikke alle gleder seg til hyttekos med familien – for eksempel tenåringen din. Da bør du faktisk være litt kjip.

I min tid som foreldrecoach har jeg ved flere anledninger møtt betjenter i politiet. De har fortalt meg om hva som ofte møter dem når de blir tilkalt til boliger der tenåringer har vært alene hjemme. Jeg hører flere detaljer enn det som kommer frem i media.
Mange av oss har nok tenkt at «det kunne ikke vært min tenåring». Men har du egentlig reflektert ordentlig over hvordan det kan gå så galt? Jeg vil påstå at det kan skje den mest pliktoppfyllende, respektfulle og ordentlige tenåring.

Klare grenser
Du er en av dem som er overbevist om at det er i orden å reise fra egen tenåring fordi dere har så god kontakt og en relasjon basert på full tillit og frihet under ansvar. Erfaring fra tidligere underbygger at du stoler helt og holdent på tenåringen din. Du har en sønn eller datter som stort sett holder alle avtaler.

Denne påsken ønsker avkommet å være hjemme alene, mens resten av familien skal på hytta. Det har vært tøffe og lite sosiale måneder med koronarestriksjoner. Du har forståelse for at det er morsommere å være hjemme med kompis- eller venninnegjengen. Dere setter dere kanskje ned og har en god samtale for å bli enige om noen grenser i «hjemme alene-tiden».

En av reglene er at fest i huset er helt uaktuelt. Tenåringen er helt enig – helt oppriktig. Kun noen kjente, navngitte venner får komme på besøk. Du føler deg trygg på at reglene holdes. Det samme gjør tenåringen.

To blir til mange
Tenåringen puster lettet ut når dere reiser, men er fast bestemt på å vise seg tilliten verdig. Det skal ikke være noe fest i dette huset, nei!

Tenåringen din har de vennene på besøk som dere har avtalt. Så spør bestevennen: «Kan ikke bare Emil og Karianne også få komme, det er jo bare to til?» Tenåringen ønsker ikke å være kjip, og tenker der er ok med to til. Tenk over det: Det presset fra vennene ville du trolig ikke stått imot selv, særlig da du var på den alderen.

Nyheter sprer seg fort i sosiale medier – «Hun/han er alene hjemme, vi drar dit». Og vipps så er det ditt hjem politiet kommer til for å rydde opp.

Er det en situasjon du vil sette tenåringen din i?

Tøff lærdom for et ungt sinn
Min oppfordring til alle foreldre – tenk deg om én gang til hvis du planlegger å la tenåringen din være alene hjemme i vinterferien. Det kan utvikle seg til å bli en uønsket og i overkant tøff lærdom for et ungt sinn.
Jeg går så langt som å si at det ikke er snilt overfor tenåringen å sette han/henne i en slik situasjon.

I jobben min snakker jeg mye om at foreldre skal stole på tenåringene sine, og la dem ta egne valg – særlig innenfor de grensene som er satt. Men i denne situasjonen bryter jeg litt med mine egne generelle råd og prinsipper. Her må du som forelder ta et valg for tenåringen din, selv om det er upopulært og føles litt for strengt. Det må vi som foreldre stå i noen ganger, og det er alltid til barnas beste.

Men det trenger ikke være enten eller. Kan tenåringen din få bo hos en venn noen dager, der det er andre voksne som er hjemme? Eller en annen løsning hvor det er voksne som har ansvaret? Ofte finnes det løsninger som dere kan bli enige om.

Jeg har selv vært en kjip tenåringsmamma, men døtrene mine slapp tross alt å stå ansvarlig for et trashparty de ikke ville ha.

Hilsen Anette, Foreldrecoachen

DSC_7783

Link til oprindelig artikel fra Budstikka 

Foreldrecoachen

Sarbuvollveien 2A
1363 Høvik
Telefon: 91 51 55 91

Mail: anette@foreldrecoachen.no

Made with Semplice

By christianbisbo