Påsken – en god tid til å snakke med tenåringen din.

Det både skrives og snakkes mye om hvor tøft det har vært for ungdommen det siste året. Vet du hvordan det har vært for din tenåring? Min erfaring er at tenåringen har helt andre utfordringer og tanker rundt korona enn det vi tror. Her har jeg noen tips til hvordan du kan finne ut hva din tenåring tenker og mener, og ikke minst føler, i forbindelse med korona.

En ungdom som nesten forsvinner inn i hettegenseren og med blikket slått ned, kommer inn på mitt kontor. Litt lut i ryggen, og med en hånd i lommen, den andre med godt tak rundt mobilen.
Dumper ned i stolen. Lily, min dachs, er kjempeglad for å få besøk og kommer logrende bort. Hånden slipper mobilen og begynner i stedet å klappe på Lily. Noe skjer med energien og plutselig får jeg blikkontakt.

Dette er en vanlig start på samtale med tenåring på mitt kontor. Resten av samtalen den dagen og de neste gangene, er aldri lik en annen samtale. Hver og en har sine helt spesielle meninger, tanker, opplevelser, oppfatninger av seg selv og andre. Aldri to samtaler som forløper likt. Min oppgave er å lytte og hjelpe til med å sette ord på det som surrer i hodet. Som kjent, er det kaos i en tenåringshjerne og de trenger hjelp til å sortere.

Men det er allikevel noen ting som ofte går igjen.

Det er uttalelser som:
Mamma og Pappa skjønner ingen ting!
Mamma og Pappa hører ikke på meg!
Mamma og Pappa lar meg aldri snakke ferdig, de gidder ikke høre!
Mamma og Pappa kommer med råd som jeg ikke kan bruke fordi de ikke skjønner noen ting!

Det som er viktig å huske på, er at tenåringen opplever dette som sannhet. Men det behøver ikke bety at foreldrene kjenner seg igjen. Mange av de foreldrene jeg snakker med, gjør alt de kan for å lytte og forstå. Ofte får jeg høre at det er så lite å lytte til. En tenåring som bruker noen få enstavelsesord i løpet av en dag, er vanskelig lytte til!

Min oppfordring går til alle dere som er foreldre til tenåring: Ikke gi opp! Både din stille tenåring, og din sinte tenåring, og alle de andre tenåringene, ønsker at du skal forstå hvordan deres liv er. De er bare ikke så gode på å formidle det de mener og trenger hjelp fra mamma og/eller pappa til å sette ord på alle tanker og følelser.

Men vet du hvordan du skal nå frem? Det er her ofte den store utfordringer er. Hvordan snakke til en tenåring som ikke vil høre, og ikke vil dele noe av sitt?
Litt av nøkkelen ligger her: Observer din tenåring. Når er det du kjenner på at dere har kontakt?
Tenk tilbake på en situasjon hvor dere koste dere, lo sammen og hadde et fint øyeblikk. Hvor var dette? Hva var omstendigheten rundt? Var dere alene?
Hvordan kan du gjenskape den stemningen for å tilrettelegge for en god samtale? Det kan være enklere enn du tror, når du virkelig ønsker å få til denne samtalen.

Neste punkt er starten på samtalen. Hvis du ønsker å høre mer om hvordan hverdagen på skolen til tenåringen er, begynn med å fortelle noe fra din egen hverdag. Gjerne noe som får dere begge til å le. Et godt tips er å gjøre litt narr av deg selv, fortell noe som du følte var litt flaut eller kleint. Da kan du oppleve at tenåringen ønsker å fortelle noe tilsvarende fra sin hverdag. Og da er dere i gang.

Neste tips er det aller viktigste: Nå gjelder det å lytte! Er det noe du ikke skjønner, spør om mer forklaring. Dine meninger, opplevelser og minner er helt uinteressante i denne samtalen. Det kan du ty til hvis det blir stille. Så lenge tenåringen vil snakke, bare lytt, nikk og vis at du forstår både det som er morsomt og det som er vanskelig. Ingen validering av det som sies, bare legg opp til å få høre mer.
Får du til denne gode samtalen, vi din tenåring oppleve at det kommer frem meninger og tanker som ikke har vært uttrykt med ord før. Disse ordene som kommer ut, kan være overraskende for deg og ikke minst for din tenåring. Resultatet er en bevisstgjøring hos dere begge to. Wow – er ikke dette spennende?
Når du bare lytter uten å gi råd, men heller spør hvordan tenåringen ser på situasjoner, spør etter tanker og meninger og eventuelt hva som kan gjøres med situasjonen, vil tenåringen føle seg sett og at du tar alt på alvor. Og med denne tilnærmingen formidler du at du stoler på at din tenåring vet svaret best selv.

I denne situasjonen er det viktig å huske på at tenåringshjernen er under utvikling og det tar tid å prosessere informasjon. En tenåring bruker mye lenger tid til å bearbeide informasjon og gjøre om til en uttalelse, enn en voksen. Derfor vil det ofte være stille lenge i en slik samtale med en tenåring. Og den stillheten er viktig.

Nå står påsken for døren og det er lagt til rette for mye samvær i mange familier. Og det er mange tenåringer som har det tøft. Det leser vi om i media, og jeg er helt sikker på at du som tenårings foreldre kjenner på det samme.

Mitt forslag er at dere bruker denne påsken til å hjelpe tenåringene til å sette ord på hvordan det siste året har vært. Ett år i den alderen er så lenge. Og de trenger voksne til å hjelpe til å med å sette ord på hva som skjer i både hodet og hjertet. Samtalene kan gjerne gå over flere dager. Det gamle uttrykket; Det hjelper å sove på det, passer godt inn. Plukk opp tråden dagen etter, med en setning som for eksempel: Jeg har tenkt litt på det vi snakket om i går. Og nå lurer jeg på…..
Da kan samtalen være i gang igjen og dere kommer enda nærmere.

Jeg er overbevist om at du vil få både bedre forståelse og mange overraskelser når du bare lytter og er åpen for hvordan din tenåring har det.
Og husk; Det er lov å le…..samtalen behøver ikke bare være tung og trist. Det er helt sikkert mange gode punkter dere kan le av sammen.

RIKTIG GOD PÅSKE og lykke til med den gode samtalen med tenåringen.

Hilsen Anette, Foreldrecoachen

unsplash-image

Foreldrecoachen

Sarbuvollveien 2A
1363 Høvik
Telefon: 91 51 55 91

Mail: anette@foreldrecoachen.no

Made with Semplice

By christianbisbo