Vinterferie

Hva tror du skal til for at alle i familien om ca. en uke skal si: «Det har vært en kjempefin vinterferie»?

Jeg hører fra både foreldre og barn at det er mange forventninger i de forskjellige hjem. Og forventningene er så forskjellige. Jeg hører at de er annerledes i år enn de har vært tidligere år, fordi familiene har hatt mer tid sammen under pandemien.

Hvordan er det hjemme hos deg? Kjenner du til forventningene til alle sammen?

Mitt tips før en ferie, er forventningsavklaring. La alle i familien få uttale seg om følgende:
«I løpet av den uken som er fri, hva er det som betyr mye å gjøre, eller ikke gjøre, for hver og en av dere.»
Du som mor eller far, kan få en overraskelse når du hører hva som er det viktigste for barna. Husk, du er ikke tankeleser og barn utvikler seg hele tiden.
Det er store muligheter for at ditt barn har helt andre forventninger enn det du er klar over.
Kanskje også din bedre halvdel har andre tanker og ønsker enn det du var klar over?
Og hva med dine behov, vet de andre hva som ville gjøre en forskjell for deg?

Mange forventninger lar seg ikke innfri, og det kan være kjipt for den som virkelig ønsker seg noe. Men uansett er det bedre å vite at det ikke er mulig, enn å håpe og å bli skuffet.

Derimot kan det komme frem andre og overraskende forventning som du kan legge til rette for. Alt fra type aktivitet, meny til middag, spill, kanskje lov å sove «hele dagen» en eller flere dager, tid på nettet, osv. Til og med alenetid kan komme frem. Det viktigste er at alle blir hørt. Husk å la alle få snakke ferdig før du kommenterer😊

Hvordan skal du nå frem med mammas forventninger og pappas forventninger.
Mitt tips er å være bevisst på bruk av ord og forklaring slik at du ser på mottaker at budskapet når frem. En forventning kan for eksempel være å få en kopp kaffe hver morgen som nytes i stillhet. Eller en aleneskitur et par ganger i løpet av uken. Eller å få sove lenge en morgen. Eller at alle samles til middag hver dag. Det er opp til deg.

Jeg har et eksempel fra en samtale på mitt kontor for noen år siden.
Familien som kom til meg, har hytte på fjellet i nærheten av et hotell. Hele familien både står og går på ski. Og hvert år benytter de ski hver eneste dag i feriene i vintersesongen. Hos meg kom det frem i en bisetning at datteren alltid hadde ønsket å være i bassenget på hotellet med pappa når de var på hytta. Han var så morsom å leke med i vannet om sommeren. Men det turte hun ikke spørre om, fordi det var så langt unna ski-fokuset. Da faren hørte dette, ble han så glad. Klart de kunne ta en tur i bassenget på hotellet. Han hadde bare ikke tenkt i de baner. Det ble bading og ski den vinterferien.

Mitt år til deg: Hør med dine nærmeste hva de tenker. En ren forventningsavklaring. Og husk, har du tenåringsbarn, trenger han eller hun tid til å svare. En måte å gjøre det på, er å si at i morgen når vi spiser middag, har jeg lyst til å høre hva dere har mest lyst til å gjøre i vinterferien. Da får alle tid til å tenke og kan komme med gode forslag.

God vinterferie fra Anette, Foreldrecoachen.

DSC_7783

Foreldrecoachen

Sarbuvollveien 2A
1363 Høvik
Telefon: 91 51 55 91

Mail: anette@foreldrecoachen.no

Made with Semplice

By christianbisbo