Tips og Råd

Den gode samtale

En mor kommer hjem fra jobb iført sitt jobbantrekk, en elegant drakt. 
Sønnen er hjemme og sitter i sofaen i stuen i behagelige bukser og hettegenser. Han er opptatt av noe på telefonen og har propper i ørene.
Mor kommer tidlig hjem denne dagen og gleder seg til å ha god tid til å snakke med sin sønn. 
Hun kommer hjem og roper HALLO. Intet svar. Snart finner hun ham i sofaen og setter seg ned ved siden av ham.  Hun er så glad for å være tidlig hjemme og muligheten til å ha litt kvalitetstid med sin sønn. Drakten gjør det litt vanskelig å sitte godt i sofaen, men hun setter seg så behagelig som hun kan. 
Ber han ta ut øreproppene og sier at nå vil hun gjerne snakke med ham.
Han reagerer med misnøye, har ikke lyst til å snakke.

Jeg hører ofte at mamma og pappas jobb er så viktig!
Klærne hun har på minner sønnen om at mamma har en viktig jobb og det i seg selv er hemmende for samtalen.  
Hennes energi er energisk, glad og forventningsfull.  Hans energi er lav og lite interessert.
Når mor begynner å snakke, har hun et helt annet energinivå enn sønnen og det hemmer samtalen enda mer.

Her er mitt tips:

Når du ønsker en god samtale, se på helheten i tilrettelegging.  Noe så enkelt som å ha på seg «hjemmeklær» er viktig.  

Legg merke til den unges energinivå og match dette nivået. 
Hvordan gjør du det?
    •    Se på sittestillingen.
    •    Er den veldig tilbakelent, sett deg selv i en behagelig og avslappet stilling.
    •    Er stemmen lav og med lite energi, snakk med rolig stemme og bruk så få ord som mulig.
    •    Observer reaksjonen på det du sier – når det frem? Om du er usikker, spør og tillat stillhet før svaret kommer. 
    •    Still spørsmål som krever mer enn ja/nei. Vær undrende på tanken bak svaret. Spør gjerne igjen hvis du ikke er sikker på om du skjønner.
    •    Er svaret; vet ikke, vent litt å si: Jeg er overbevist om at du vet noe og det vil jeg gjerne høre.

Kaos i hodet – stengt pga ombygging

Ungdom har mye kaos i hodet og plutselig trenger de mamma eller pappa for å forklare noe, eller å fortelle noe.  Dette er ferskvare! Med andre ord, når slike gullkorn kommer, legg fra deg det du holder på med og vær en god lytter og still omtenksomt nysgjerrige spørsmål for å få mer informasjon.  Disse «vinduene» til ungdommens tanker og meninger er ofte små og må hegnes om! Svar som: det kan vi snakke om i kveld, boikotter og sjansen er borte. 

Her er mitt tips:

Åpnes det opp for en fortrolig samtale, prioriter dette fremfor det du holder på med i øyeblikket.

Hvor kommer den gode samtalen av seg selv?

Kjøre bil

Det er noen kjente steder det er godt å snakke og lytte.  Jeg har så mange foreldre som forteller om interessante kjøreturer når de henter ungdom på fest.  Da glemmer de ofte i baksetet at det sitter en voksen foran og hører hva de sier.  Her er det mye informasjon å hente.  Klarer du i tillegg å stille noe spørsmål som bare virker interessert uten å fordømme, er du en vinner.  De er ofte pratelystne om det de har opplevd og deler gjerne så lenge det bare mottas med smil og kanskje en liten latter der det passer. Grensesetting og oppdragelse kan vente til dagen etter.  Da kan du ta opp på en god måte det du hørte og spørre mer, men pass på at du holder kommunikasjonen åpen uten å være fordømmende, slik at du får flere slike samtaler.

Gå tur

Når vi er ute og går, er det naturlig å se fremover, ikke på hverandre hele tiden.  Det kan gjøre det lettere for den unge å sette ord på det som er vanskelig.  Det er også lettere for deg som forelder å ta opp ting som du synes er vanskelig.  Jeg vet om mange, inklusive meg selv, som gruer seg til å ta opp et tema som er litt betent.  Men som voksen er det din oppgave å ta initiativet til disse samtalene.  
Ved å være ute og gå, er det også lettere å tillate stillhet.  Det er alltid noe annet å se på mens man går, og da er stillhet ikke så kleint.  Og stillhet er viktig i samtale med barn og unge.  De trenger mer tid til å tenke på hva de skal svare. Vi voksne trenger å bli minnet på å respektere dette! Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være, men vet også at det er essensielt for en god samtale.